Jezdím často do Holandska. A Holanďanům závidím ty nádherné písečné pláže… a jídlo. Čerstvé slanečky s cibulí. A ty sýry! Ale nejde jen o typické holandské dobroty. Jde hlavně o to, že v každé mrňavé vesnici v té nejobyčejnější sámošce máte možnost volby: buď nakoupíte levně anebo kvalitně. Úplně všude se dají koupit dobré sýry. V běžných českých potravinách nemáte šanci na ně natrefit ani před Vánoci.
(A ne, tu světle žlutou hmotu gumovité konzistence bez chuti a zápachu, která v mnoha variantách okupuje české regály s mléčnými výrobky, za dobrý sýr opravdu nepovažuju). V Holandsku se dá úplně všude koupit sušená šunka, šťávy ze stoprocentního ovoce, krásná čerstvá zelenina a ovoce, čerstvé ryby a mořské plody, bio vejce pro ty, kterým není jedno, v jakých podmínkách slepice žijí… Když v holandském obchodě sáhnete po roztíratelném kozím sýru, natřete si doma na topinku skutečně 100% kozího sýra. Když podobně se tvářící kelímek s obrázkem kozy (dokonce od stejné značky!!!) za jen nepatrně nižší cenu koupíte v Česku (kde je k dostání jen výjimečně), při bližším zkoumání etikety zjistíte, že jste získali sýr převážně z kravského mléka, který obsahuje tři procenta kozího mléka a aroma kozího sýra!!! Proč se tohle děje? Proč to my Češi tolerujeme? Proč je vzácnost, když se v regálech běžného obchodu s potravinami objeví opravdu kvalitní jídlo? Vážně by v maličkém obchůdku nikdo nekoupil třeba holandskou goudu, dobrý olivový olej, sušenou šunku nebo třeba arašídovou pomazánku, která obsahuje prostě arašídy a ne hromadu cukru, pestrou směsici rostlinných tuků a hromadu éček k tomu? I Holanďané jsou šetrní – svou šetrností jsou dokonce proslulí. Ale dostávají možnost volby.
Tohle je moje velké téma, a když ho rozebírám se známými, často slyším: „Lidi si lepší jídlo nemůžou dovolit.“ Moje odpověď? Jistě, Holandský průměrný plat je pochopitelně vyšší než Český. Ale až příště půjdete na nákup, mrkněte před pokladnou do svého košíku. Kolik se chystáte utratit za cukrovinky, chipsy, slané tyčinky, sladké limonády, zmrzliny plné rostlinných tuků a džusy plné cukru? Nic z toho vaše tělo opravdu nepotřebuje. Není nutné si to kupovat. Takže tyhle peníze byste klidně mohli jen tak na zkoušku „vyhodit“ za kvalitnější potraviny. Mám vyzkoušené, že kvalitních potravin ke spokojenosti a sytosti stačí mnohem míň, než těch laciných, protože zkrátka obsahují mnohem víc živin. I z obyčejného rohlíku se stane požitek, pokud si ho natřete opravdu dobrým máslem a navrch položíte jeden plátek sušené šunky, ve které není nic jiného než prostě jen maso. Pokud se mnou souhlasíte, ptejte se ve svých obchodech po opravdu dobrých věcech. Chtějte, aby kečup byl jen z rajčat a jogurt jen z mléka – vždyť proč máte své peníze vyhazovat za jídlo nastavené náhražkami? Nekupujte ošizené potraviny. Má to smysl! A až budete v Holandsku, zajděte na čerstvého slanečka :-)